7 βήματα προς την ευτυχία

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η ευτυχία δεν σχετίζεται και τόσο με την ικανοποίηση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τελευταίες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η ικανοποίηση που φέρνουν τα λεφτά, τα επιτεύγματα και τα αποκτήματα του εγώ μπορεί να διευκολύνουν τη ζωή μας με διάφορους τρόπους, εντούτοις δεν φαίνεται να μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους. Την ευθύνη για την άμβλυνση της χαράς έχει η δύναμη της συνήθειας.

Το ότι εκτιθέμεθα πολλαπλά στο ίδιο ερέθισμα - καινούργιο αυτοκίνητο, προαγωγή, φιρμάτο φόρεμα - θολώνει τη χαρά που μας έδωσαν όταν τα πρωτοαποκτήσαμε. Με δυο λόγια, η ικανοποίηση είναι κάτι φευγαλέο, ενώ η ευτυχία είναι κάτι πιο βαθύ και προέρχεται από τα ουσιώδη. Αν θέλουμε, λοιπόν, να «μπολιάσουμε» τη ζωή μας με ευτυχία, τότε δεν έχουμε παρά να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα αποτελέσματα των ερευνών της Dr Lyubomirsky από το Παν/μιο της Καλιφόρνιας, η οποία είναι εξειδικευμένη στη Θετική Ψυχολογία και μας προτρέπει στις παρακάτω αρχές.

1: Δούλεψε τις σχέσεις σου

Οι κοντινές σχέσεις με τους άλλους και την οικογένεια είναι ένα από τα «φαβορί» στη λίστα της ευτυχίας. Εχθρός τους η έλλειψη χρόνου και πάσης φύσεως ηλεκτρονική ή τηλεοπτική απασχόληση, που παρεμβαίνει στην επικοινωνία και την ανταλλαγή συναισθημάτων. Η αναγνώριση που δίνουμε ο ένας για τον άλλο μέσα από την προσωπική και ουσιώδη επαφή είναι ασπίδα στη δυστυχία και τη μοναξιά.

Δοκιμάστε το: Ελάτε πιο κοντά

Αδράξτε ευκαιρίες για να γιορτάσετε και να βρεθείτε με τους δικούς σας. Αν οι σχέσεις είναι δύσκολες, κρατήστε επαφή, αλλά μειώστε τη διάρκεια των συναντήσεων. Αν είναι «τοξικές», υπάρχουν και... αλλού πορτοκαλιές, φροντίστε όμως να τις καλλιεργήσετε. Περί αυτού πρόκειται, εξάλλου.

2: Άσκησε την καλοσύνη

Όταν συνειδητά και συστηματικά κάνουμε όμορφα πράγματα για τους άλλους, μεγαλώνει η αυτοεκτίμησή μας, νιώθουμε σημαντικοί για τους άλλους και δεχόμαστε επιβεβαίωση, χαιρόμαστε όταν κι εκείνοι μας ανταποδίδουν τη θετική μας στάση.

Δοκιμάστε το: Βάλτε τη καλοσύνη στη ζωή σας

Στο ταμείο του σούπερ μάρκετ δώστε τη θέση σας σε μια μητέρα που βιάζεται ή σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Βάλτε συστηματικά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας να παίρνετε τηλέφωνο κάποιο συγγενικό πρόσωπο που ζει μόνο, ένα φίλο που είναι άρρωστος ή αναρρώνει κ.ο.κ.

3: Άδραξε τη στιγμή

Πριν από λίγο καιρό ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους βιολιού στον κόσμο έπαιζε σε μια γωνιά του μετρό της Νέας Υόρκης. Ελάχιστοι σταμάτησαν να τον ακούσουν. Μικρά θαύματα συμβαίνουν παντού γύρω μας και όμως τα προσπερνάμε χωρίς να τους δίνουμε προσοχή. Με το χρονόμετρο στο ένα χέρι και το πρόγραμμα στο άλλο χάνουμε τη δύναμη του τώρα. Δώστε προσοχή σε στιγμιαίες χαρές και θαύματα. Γευτείτε με όλο σας το είναι τη γεύση της πορτοκαλάδας που σας ξεδιψάει, βυθίστε τη ματιά σας στο κόκκινο του τριαντάφυλλου που στέκεται στο βάζο.

Δοκιμάστε το: Διαλογισμός στο παρόν

Βρείτε ένα ήσυχο σημείο να καθίσετε και σιγουρευτείτε πως για λίγο δεν θα σας διακόψουν. Αφήστε τη ματιά σας να περιπλανηθεί για δύο έως τρία λεπτά, δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες. Κάντε το ίδιο εστιάζοντας στη φλόγα ενός κεριού. Θα νιώσετε πιο ήρεμη και συντονισμένη με το παρόν. Κάντε την άσκηση στην εξοχή με τα παιδιά σας λέγοντας ο ένας στον άλλο τι παρατηρείτε!

4: Πες «ευχαριστώ»

Ο δρόμος της προόδου και της επιτυχίας είναι μακρύς. Μιλάμε για προσωπικά επιτεύγματα που αναμφίβολα ήρθαν έπειτα από προσπάθεια και επιμονή. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν σ' αυτήν τη διαδρομή και συνέβαλαν στην πρόοδό μας. Μέντορες που μας καθοδήγησαν, αγαπημένα πρόσωπα που στάθηκαν πλάι μας, συνεργάτες που μας υποστήριξαν, γνωστοί που μας πρότειναν, άτομα που μας εμπιστεύτηκαν χωρίς να μας γνωρίζουν αρκετά.

Δοκιμάστε το: Σ' ευχαριστώ

Φέρτε ένα ή και περισσότερα από αυτά τα άτομα στο μυαλό σας, και σημειώστε σε πόσα πράγματα σας βοήθησαν και με ποιο τρόπο οι πράξεις τους ή η στάση τους έφεραν σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας. Μπείτε σε λεπτομέρειες. Κατόπιν, επικοινωνήστε μαζί τους είτε προφορικά είτε με ένα γράμμα.

5: Να είσαι ευγνώμων

Το μάρκετινγκ και οι διαφημίσεις μάς κάνουν να νιώθουμε περισσότερο στερημένοι παρά ευλογημένοι. Αντίδοτο σ' αυτά είναι να αναγνωρίζει κανείς και να τιμά τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά του, όσο απλά και ασήμαντα κι αν είναι. Λέμε ότι εκτιμάμε κάτι πραγματικά μονάχα όταν το χάσουμε. Δεν χρειάζεται να χάσει κανείς, όμως, το φως του, για να μάθει να εκτιμά την ηλιαχτίδα που περνά μέσα απ' τις φυλλωσιές περιμένοντας να αλλάξει το φανάρι. Αν έχετε παιδιά, φροντίστε κάθε μέρα να τους θέτετε το ερώτημα «τι ωραίο έγινε σήμερα;». Θα τα βοηθήσει πολύ στη ζωή τους να αναγνωρίζουν τα μικρά θαύματα που συμβαίνουν παντού γύρω μας και να αντλούν δύναμη από αυτά.

Δοκιμάστε το: Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Αγοράστε ένα όμορφο ημερολόγιο και κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε καταγράψτε 1-3 πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ευλογημένη. Από τα πιο απλά «Είδα έναν κοκκινολαίμη στο μπαλκόνι μου» μέχρι τα πιο συνταρακτικά ? «Σήμερα περπάτησε ο γιος μου». Το Ημερολόγιο της Αισιοδοξίας 2011, της ψυχολόγου δρος Σμαρούλας Παντελή, εκδόσεις Μίνωας, είναι μια πολύ καλή επιλογή, γιατί σε κάθε σελίδα απαριθμώνται σκέψεις που κάνουν τη ζωή μας πιο ευτυχισμένη.

6: Βάλε ασπίδα στο στρες

Το άγχος και οι αναποδιές είναι αναπόφευκτα στοιχεία της ζωής. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν καταστροφολογούμε, επικρίνουμε τον εαυτό μας ή μεμψιμοιρούμε. Κατά έναν παράξενο τρόπο, σκεφτόμαστε σαν να αποτελούμε το κέντρο των πάντων, σαν να είμαστε υπεύθυνοι για όλα ή και για τίποτε. Και όμως η ζωή είναι πιο σύνθετη. Αυτά που μας συμβαίνουν εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες και εμείς, ενώ αποτελούμε μέρος του σύμπαντος που μας περιβάλλει, δεν είμαστε η μοναδική βίδα που το κρατά στη θέση του.

Δοκιμάστε το: Μιλήστε στον εαυτό σας

Να λέτε (και να το πιστεύετε): «Και αυτό θα περάσει», «Ό,τι δεν με σκοτώνει με δυναμώνει». Η πίστη στο Θεό ή σε μια ανώτερη δύναμη έχει αποδειχθεί πως βοηθά αποτελεσματικά να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.

7: Φρόντισε το σώμα σου

Η καθημερινή πίεση μάς ωθεί να ξεπερνάμε τα όριά μας. Καταλήγουμε μια ταλαιπωρημένη ψυχή σ' ένα ταλαιπωρημένο σώμα. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν μας κάνει ευτυχισμένους. Πρόσφατη ιαπωνική έρευνα έδειξε πως όταν οι γυναίκες μακιγιάρονται, νιώθουν πιο ευτυχισμένες χάρη στις ουσίες που εκκρίνει ο εγκέφαλος με αυτήν τη δραστηριότητα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την άθληση, τη σωστή διατροφή, τον ύπνο, το γέλιο και το χαμόγελο . Δοκιμάστε το!

 

ΤΕΣΤ

Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Μετρήστε το

Ο ψυχολόγος Dr Diener, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, σπουδαία προσωπικότητα στην έρευνα της ευτυχίας, δημιούργησε την Κλίμακα Μέτρησης της Ευτυχίας. Διαβάστε τις παρακάτω δηλώσεις και σημειώστε από το 1 έως το 7 πόσο συμφωνείτε με την καθεμία ξεχωριστά.

1          2          3          4          5          6          7

Καθόλου σωστό Σχεδόν σωστό Εντελώς σωστό

 

  • Πιστεύω πως η ζωή μου πλησιάζει σε αυτό που θεωρώ ιδεώδες.
  • Οι συνθήκες της ζωής μου είναι εξαιρετικές.
  • Είμαι ικανοποιημένη με τη ζωή μου.
  • Μέχρι τώρα έχω πετύχει σημαντικά πράγματα που θέλω στη ζωή μου.
  • Αν ξαναζούσα τη ζωή μου, δεν θα άλλαζα τίποτε.

 

Και τώρα κάντε τους υπολογισμούς σας

31-35: Είστε πολύ ικανοποιημένοι με τη ζωή σας.

26-30: Είστε ικανοποιημένοι.

21-25: Είστε αρκετά ικανοποιημένοι.

20: Ουδέτερο σημείο.

15-19: Είστε κάπως δυσαρεστημένη.

10-14: Είστε δυσαρεστημένη.

5-9: Είστε πολύ δυσαρεστημένη. 1 2

 

Η Χριστίνα Ρασιδάκη, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, μας μυεί στα μυστικά της ψυχολογίας

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης: