Αγρογλυφικά

Αγρογλυφικό είναι ένας αρκετά μεγάλος σχηματισμός που δημιουργήθηκε από την ισοπέδωση μιας καλλιέργειας, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το καλαμπόκι ή η ελαιοκράμβη. Αν και η ακριβής ημερομηνία που τα αγρογλυφικά άρχισαν να εμφανίζονται είναι άγνωστη, οι τεκμηριωμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970. Είκοσι έξι χώρες κατέληξαν στην αναφορά περίπου δέκα χιλιάδες αγρογλυφικών κατά το τελευταίο τρίτο του 20ου αιώνα, και το 90% αυτών βρίσκονταν στη νότια Αγγλία. Πολλοί από τους σχηματισμούς που εμφανίζονται στην περιοχή είναι κοντά σε αρχαία μνημεία, όπως το Στόουνχεντζ.

Σύμφωνα με μια μελέτη, σχεδόν οι μισοί από όλους τους κύκλους, που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονταν σε ακτίνα 15 χλμ. από το Avebury. Οι σχηματισμοί συνήθως γίνονται τη νύχτα, αλλά έχουν επίσης γίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους, την ομορφιά τους, τα περίπλοκα σχέδια, και ενίοτε με τον εξεζητημένο τρόπο κατασκευής, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα σπαρτά δεν κόβονται απλά, αλλά πλέκονται μεταξύ τους για να προσδώσουν στο αγροφλυφικό μια ανάγλυφη μορφή, ή ακόμα και 3D προοπτική!

 

Οι ερμηνείες περί του τρόπου κατασκευής τους είναι πολλές και αντικρουόμενες. Οι πιο σκεπτικιστικές ερμηνείες τα αποδίδουν σε καιρικά φαινόμενα, ή ακόμα και  σε κοπάδια ζώων. Αντίθετα, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για εξωγήινη και παραφυσική δραστηριότητα. Παρ' όλα αυτά, όποιος και να είναι ο δημιουργός τους, πρέπει να παραδεχθούμε ότι πρόκεινται για έργα τέχνης!

 

 


Newsletter

Σεμινάρια - Ομιλίες

 

“Σεμινάριο Εσωτερικής Ψυχολογίας ”

Δευτέρα 16 Απριλίου
8.00μμ - 9.00μμ
Ελεύθερη είσοδος
Παύλου Μελά 18 με Τσιμισκή
1ος όροφος
Τηλ. 2310 285 020
Περισσότερα

Free Press

Βιόρυθμοι

Υπολογίστε τώρα τους βιόρυθμούς σας και
ρυθμίστε ανάλογα την ημέρα σας!