Από την Αθήνα η περιοδεία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011

 

 

Με την κοινή παραδοχή ότι «ο εθελοντισμός είναι ένα μεγάλο αναξιοποίητο κεφάλαιο στη χώρα μας», ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την προβολή και ανάδειξη του εθελοντισμού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011.

 

Οι προοπτικές ανάδειξης του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία αναπτύχθηκαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Κατσέλη, της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Νταλάρα, του δήμαρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς, Γιάννου Λιβανού, του προϊσταμενου Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρη Περουλάκη, και του επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, Λεωνίδα Αντωνακόπουλου.

 

H περιοδεία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011 ξεκινά από την Αθήνα με επταήμερες εκδηλώσεις προβολής του εθελοντισμού από αύριο, Πέμπτη, 17 Μαρτίου, έως και τις 23 Μαρτίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων -υπό την αιγίδα του δήμου- και με τη συμμετοχή 100 εθελοντικών οργανώσεων και πλήθους εθελοντών. Η Ελλάδα είναι η 7η κατά σειρά στον χάρτη της περιοδείας του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011 μετά την έναρξή του στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2010 και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ο εθνικός συντονιστικός φορέας του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού στην Ελλάδα.

 

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, η οποία αφού υπογράμμισε ότι η προσπάθεια ανάδειξης του εθελοντισμού στη χώρα μας συμπίπτει με τα τραγικά γεγονότα στη Ιαπωνία, που αναδεικνύουν την χρησιμότητα και αναγκαιότητα του εθελοντισμού, σημείωσε ότι η ενίσχυση του εθελοντισμού στην Ελλάδα, δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε σύγκρουση με την κρατική πρωτοβουλία.

 

«Όταν η πολιτεία και ο εθελοντισμός λειτουργούν συμπληρωματικά, μόνον κερδισμένοι μπορούμε να βγαίνουμε ως κοινωνία», υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, η οποία, ωστόσο, παρατήρησε ότι ότι η εθελοντική εργασία, παρότι είναι εξ ορισμού μη αμειβόμενη, «δεν πρέπει να παρέχεται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς επαρκή προστασία υγιεινής και ασφάλειας ή χωρίς τις άλλες εγγυήσεις του εργατικού δικαίου, προσαρμοσμένες, βέβαια, στην ιδιαιτερότητα της εθελοντικής εργασίας».

 

Σημείωσε, μάλιστα, ότι απουσιάζει αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό και τους εθελοντές και πρόσθεσε ότι στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας είναι η ενδυνάμωση του πυλώνα του εθελοντισμού, που συνάδει και με την πρωτοβουλία για άμεση αξιοποίηση Προγραμμάτων Κοινωνικής Εργασίας, αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

 

«Το σχετικό Σχέδιο Νόμου για την Κοινωνική Οικονομία τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση μετά από ευρύ διάλογο με τους φορείς και τους ειδικούς και στόχο την ανάπτυξη του κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας μας», παρατήρησε η υπουργός και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι ακόμα ένα όπλο στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ένταξη των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας.

 

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον Εθελοντισμό» με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο, όπως εξήγησε, θα διασυνδέεται με το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, που συστήνεται με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου.

 

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, χαρακτήρισε τον εθελοντισμό θεμελιώδη μορφή κοινωνικής δράσης σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κυρίως αξιακής κρίσης. Επίσης, σημείωσε ότι αποτελεί ουσιαστική προσφορά του ανθρώπου προς τον άνθρωπο στη βάση ενός ανθρωποκεντρικού μοντέλου, που είναι το μόνο, το οποίο δεν έχει χρεοκοπήσει έως σήμερα.

 

Στη σημασία που αποδίδει η νέα δημοτική Αρχή του δήμου Αθηναίων στον εθελοντισμό και στα σχέδια δράσης για την ανάδειξή του, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

 

«Ο εθελοντισμός είναι ευκαιρία για να βγούμε από το καβούκι μας και να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε ο καθένας», υπογράμμισε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος της νέας δημοτικής Αρχής είναι να κάνει την Αθήνα χώρο «Ελευθερίας-Ευθύνης και Αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια ο εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει είτε με εργασία, είτε με αγαθά.

 

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου, που θα περιβάλλει τα προγράμματα εθελοντισμού και θα βοηθήσει τους πολίτες να αισθανθούν την Αθήνα ως προέκταση της οικογένειάς τους.

 

Εξειδικεύοντας, είπε ότι το πρόγραμμα εθελοντισμού του δήμου Αθηναίων θα εστιάζεται στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλική υποδομή, και υπογράμμισε ότι «οι εθελοντές θα είναι εξασφαλισμένοι από κάθε είδους εκμετάλλευση και έκθεση σε κίνδυνο».

 

Για τον λόγο αυτό, όπως παρατήρησε, θα εκπονηθεί λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε πρόγραμμα εθελοντισμού του δήμου Αθηναίων και σημείωσε ότι «ο εθελοντισμός βασίζεται στην αγνότητα των προθέσεων, ώστε να μην μετατραπεί σε προϊόν ανταλλαγής ή δημοσίων σχέσεων».

 

Κάλεσμα προς όλους να επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες το Γκάζι και την Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων, όπου περίπου 100 οργανώσεις εθελοντών θα παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό αναδεικνύοντας την προσφορά και την αξία του εθελοντισμού, απηύθυνε ο γγ Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός. Ανέφερε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί πρότυπο ζωής για τους νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη και ευχήθηκε κάποια στιγμή και η Ελλάδα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Ο προϊστάμενος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αρ. Πετρουλάκης ανέφερε ότι τα νούμερα σχετικά με τον εθελοντισμό στη χώρα δεν είναι ενθαρρυντικά και συμπλήρωσε ότι ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής για το 20% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με άλλα λόγια, 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αφιερώνουν ένα μέρος της ζωής τους για να βοηθήσουν σε κάποιον τομέα το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

 

Τέλος, ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, Λ. Αντωνακόπουλος, τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός σώματος Ευρωπαίων Εθελοντών, το οποίο θα παρεμβαίνει, όπου είναι κάθε φορά αναγκαίο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και την ευρωπαϊκή συνοχή.

 

*Στο περιθώριο του θέματος της συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η Άννα Νταλάρα ανέφερε ότι εντός των ημερών θα προγραμματιστεί συνάντηση στο γραφείο της με εκπροσώπους των εθελοντών δασοπυροσβεστών, με σκοπό να βρεθεί λύση στο θέμα της ασφάλισής τους.

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε επίσης: