Αρετές και Αγριόχορτα

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια απογευματινή βόλτα που έκανα στο παρκάκι της πλατείας Αγίας Σοφίας, στη Θεσ/κη,  μαζί με μερικούς νέους ανθρώπους, εθελοντές. Είχαμε πάει με σκοπό να φροντίσουμε το πάρκο και, πιο συγκεκριμένα, τα τριαντάφυλλα που το ομορφαίνουν .

Σαν εθελοντές, βάλαμε τα φωσφορούχα σακάκια του Δήμου για να ξεχωρίζουμε από μακριά στο σκοτάδι (όπως αυτά που φοράνε οι διασώστες,  αυτοί που θέλουν να σε προειδοποιήσουν για κίνδυνο ή έρχονται να σε σώσουν απ αυτόν), φορέσαμε χοντρά γάντια και ξεκινήσαμε την αποστολή σωτηρίας των λουλουδιών! Και ήταν μια ιδιαίτερη αποστολή, μια και με την πρώτη ματιά δε σου γέμιζε το μάτι, δεν την λογάριαζες για άξια λόγου.

Από μακριά τα τριαντάφυλλα έμοιαζαν μια χαρά .Όταν έσκυβες κοντά τους (παρόλο που ανάμεσα στο χώμα και σ αυτά υπήρχε ένα προστατευτικό δίχτυ), έβλεπες πολλά μικρά χορταράκια διάσπαρτα εδώ κι εκεί. Και μόλις έκανες να τραβήξεις ένα απ αυτά τα χορταράκια που ήταν κοντά σε ένα τριαντάφυλλο, διαπίστωνες ότι είχαν ένα κοτσανάκι δεκαπλάσιο απ το μέγεθος του χόρτου που αρχικά έβλεπες , παράλληλα με το χώμα και κάτω απ το δίχτυ ασφαλείας  και μια γερά πιασμένη ρίζα στο έδαφος , αρκετά μακριά απ το τριαντάφυλλο.  Επιδοθήκαμε λοιπόν στο ξερίζωμα των αγριόχορτων, ένα-ένα!.

Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Γιατί ένα άλλο είδος χόρτου είχε τυλίξει επιδέξια τα κοτσάνια του  κάθε τριαντάφυλλου, έφτανε μέχρι το άνθος και το έπνιγε στην κυριολεξία. Αυτό ήταν και το δυσκολότερο μέρος της φροντίδας, γιατί και τα αγριόχορτα ήταν καλά τυλιγμένα και τα αγκάθια απ τα τριαντάφυλλα  τσιμπούσαν πολύ.

Με τούτα κι με εκείνα μας πήρε το βράδυ, άλλα εμείς δεν λέγαμε να φύγουμε αν δεν ολοκληρώναμε το έργο μας . Συνεχίσαμε στο σκοτάδι και όταν τελειώσαμε  και βγάλαμε τα γάντια μας, είδαμε τα δάχτυλά μας κατατρυπημένα απ τα αγκάθια, αλλά ο σκοπός στέφτηκε με επιτυχία . Στο δρόμο της επιστροφής κάναμε τον απολογισμό και την αντιστοιχία της μάχης «Τριαντάφυλλα εναντίον Αγριόχορτων» με αυτή «Αρετών εναντίον Ελαττωμάτων».

Α) Τα ελαττώματα είναι καλά κρυμμένα και δεν υποψιάζεσαι, εντοπίζοντας τα, το μήκος του κοτσανιού τους, ούτε τη δύναμη τις ρίζας τους, παρά μόνο αν  αποφασίσεις να τα ξεριζώσεις.
Β) Τα ελαττώματα παίρνουν πολλές μορφές, καμουφλάρονται καλά και αναρριχώνται επιδέξια, με στόχο να πνίξουν την αρετή.
Γ) Οι αρετές έχουν αυτοπροστασία τα αγκάθια τους, αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί και  μπορεί να σε πονέσει αν δεν φοράς τα κατάλληλα γάντια για να την φροντίσεις.
Δ) Αν τα βάλεις με ένα ελάττωμα μπορεί να σε πάρει η νύχτα στην προσπάθεια να το εξοντώσεις. Και δεν τελειώνεις εύκολα μ’ αυτό, αλλά πρέπει να πηγαίνεις κατά διαστήματα να ελέγξεις το χώρο, γιατί κάπου θα ξαναβγεί καμουφλαρισμένο.
Ε) Όσο μεγαλώνουν τα τριαντάφυλλα, τόσο μεγαλώνουν και τα αγριόχορτα γύρω τους, δηλαδή όσο αναπτύσσουμε το φως μιας αρετής τόσο μεγαλώνει η σκιά που δημιουργεί (ελάττωμα). 

Γι αυτό κι εμείς μετά απ αυτή τη βόλτα, ξέραμε ότι θα υπάρχει συνέχεια στη μάχη εναντίον των αγριόχορτων και ότι θα χρειαστεί να ξαναπάμε σύντομα για την φροντίδα των Αρετών –Τριαντάφυλλών μας.

Περσεφόνη

Δείτε επίσης: