Εν μέσω Κρίσης

 

Έχουμε όλοι καταλάβει πλέον ότι βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης. Πότε ξεκίνησε αυτή η κρίση; Πριν ένα χρόνο, πριν δύο χρόνια; Όχι, η κρίση ξεκίνησε να μας προειδοποιεί πριν κάποιες δεκαετίες τουλάχιστον, μόνο που δεν είχε τη μορφή που έχει τώρα. Ήταν μία κρίση σε λεπτότερα επίπεδα, ήταν, τότε, τα πρώτα δείγματα του μεσαίωνα που επανερχόταν δυναμικά.

 

Πάντα μία κατάσταση εκδηλώνεται πρώτα στα λεπτότερα επίπεδα και ύστερα γίνεται φανερή μέχρι το υλικό επίπεδο, εμφανίζεται δηλαδή ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια μας. Όπως οι ασθένειες, είναι πλέον επιστημονικά παραδεκτό, ότι ξεκινούν από ψυχολογικά αίτια, για να φτάσουν κάποια στιγμή να εκδηλωθούν στο σώμα.

 

Έτσι και η κρίση μπορούμε να πούμε ότι είναι μία ασθένεια της κοινωνίας και του σύγχρονου πολιτισμού. Όπως όλες οι ασθένειες, ξεκίνησε από τα λεπτότερα επίπεδα και τότε ονομάζονταν κρίση αξιών, κανείς όμως δεν της έδωσε σημασία.

 

Μάλιστα μερικούς βόλευε αυτή η κρίση, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, να επιδιώξουν τους πιο ποταπούς και άθλιους στόχους και επιθυμίες τους, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη αντίδραση και αντίλογος από το ευρύ κοινό. Τη μάζα, όπως αποκαλείται ή «the peasants» όπως αναφέρονται στο νέο ντοκιμαντέρ του Michael Moore, «Capitalism», δηλαδή «οι χωρικοί».

 

Μήπως βόλευε κι’ εμάς αυτή η κρίση; Μήπως μας βόλευε να έχουμε έναν πολιτικό του χεριού μας, για να βολέψει τα παιδιά μας στο δημόσιο; Για να ζητάμε κι’ εμείς τις «εξυπηρετήσεις» μας βρε αδερφέ; Οι τελευταίες γενιές μεγάλωσαν μ’ αυτό το όνειρο, «Να μπω στο Δημόσιο». Αυτός «βολεύτηκε», λέμε, «έπιασε θέση στο Δημόσιο» και όσοι ήταν εκτός Δημοσίου ζήλευαν και ήθελαν να γίνουν κι’ αυτοί μέρος της μεγάλης οικογένειας του ελληνικού Δημοσίου.

 

Και τώρα; Το όνειρο έχει πλέον καταρρεύσει!

Αισθανόμαστε ανασφάλεια, γιατί τώρα ποιος θα είναι ο σκοπός της ζωής μας; Σε ποιο όνειρο να πιστέψουμε; Ποιο θα είναι το μέλλον μας; Μα, ήταν αυτό στ’ αλήθεια το όνειρό μας; Μέχρι εκεί φτάνει η ελευθερία της σκέψης μας; Μέχρι εκεί φτάνουν οι ικανότητές μας; Μέχρι το βόλεμα; Όχι, αρνούμαι να το πιστέψω αυτό, αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν έχουμε ηρωική στάση, ότι δεν αναζητάμε το καλύτερο, ότι τεμπελιάζουμε να δουλέψουμε, ότι θέλουμε να βολευτούμε! Απλά, αυτό είχαμε μάθει μέχρι τώρα, αυτό μας έδωσαν, μ’ αυτό παραμυθιαστήκαμε και ξεχάσαμε τα πραγματικά μας όνειρα, ξεχάσαμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε.

 

Αυτή η κρίση τελικά, μπορεί να μας έκανε και ένα καλό, μας ξύπνησε, μας ξεβόλεψε, μας έδωσε λόγο να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλάζοντας πρώτα τον εαυτό μας. Ας μην απογοητευόμαστε, αλλά να αυξήσουμε την προσπάθειά μας και να αλλάξουμε. Να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας. Όχι για να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις, όχι για να καλύψουμε ελλείμματα που άλλοι δημιούργησαν, αλλά για καλύψουμε το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Οι αρρώστιες αντιμετωπίζονται μόνο χτυπώντας το αίτιο και το αίτιο αυτής της οικονομικής κρίσης είναι η ηθική κρίση. Ας την αντιμετωπίσουμε βάζοντας τα δυνατά μας και έχοντας τη σιγουριά που μας δίνει ο νόμος των κύκλων: ότι μέσα στην ιστορία, πάντα τους μεσαίωνες ακολουθούν, οι λαμπρές εποχές, οι αναγεννήσεις, όπου ο άνθρωπος έχει ηθικές αξίες, είναι επιβεβαιωμένος και δίνει ώθηση στην εξέλιξη του πολιτισμού του.

 

Μην αφήνετε το φόβο να σας καταβάλει, ο άνθρωπος που θα αλλάξει πρέπει να έχει ηρωικό πνεύμα και αυτός είναι που θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους. Είμαστε σε έναν Μεσαίωνα, αλλά οι μεσαίωνες δεν κρατούν για πάντα, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι που θα διατηρήσουν τις αξίες και τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού αναλλοίωτες.