Γιατί υπάρχουν οι γιορτές;

Πίσω από την επιφανειακή και ίσως ανούσια σήμερα αντιμετώπιση των διάφορων γιορτών που υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο, υπάρχει ένα νόημα που χάνεται στα βάθη του χρόνου, γιατί εκεί άλλωστε έχουν την προέλευση τους οι περισσότερες από αυτές.

Το μυστικό τους βρίσκεται στον ίδιο το χρόνο, που αν και τον μετράμε γραμμικά, η φύση του δεν μοιάζει να είναι τέτοια. Όπως μας βεβαιώνουν οι φιλόσοφοι, αλλά και οι σύγχρονοι επιστήμονες, ο χρόνος είναι κυκλικός. Κάθε σημείο που τον καμπυλώνει, κάθε σημαντική του στιγμή, συνοδεύεται και από  Παραδοσιακές Γιορτές, κοινές απ’ ότι φαίνεται σε όλο τον κόσμο, που δεν είναι παρά πύλες που οδηγούν τη συνείδηση σε μεγαλύτερα ύψη, σε μια ένωση με τις Αρχές της, «ιεροποιώντας» έτσι τον Χρόνο.

 

Γιατί Υπάρχουν οι Γιορτές

Περπατώντας στους δρόμους μιας σύγχρονης δυτικής πόλης, εκεί κάπου στις μέρες των Χριστουγέννων, ανάμεσα σε γιορτινές βιτρίνες, σε χρωματιστά λαμπιόνια πάνω στα στολισμένα δέντρα, σε χαρούμενες μουσικές μελωδίες, ανάμεσα σε ανθρώπους φορτωμένους με τσάντες γεμάτες ψώνια, ανθρώπους που, όλως παραδόξως, χαμογελούν πιο εύκολα απ’ ότι συνήθως, μπορεί κάποιος ν’ αναρωτηθεί ποιο είναι το νόημα αυτής της μεταμόρφωσης.

 

Οι πιο κυνικοί θα κουνήσουν το κεφάλι και θα μιλήσουν για εμπορική εκμετάλλευση, για την αγγαρεία της οικογενειακής συγκέντρωσης, για την λαιμαργία μπροστά στις λιχουδιές, για την αύξηση των εξόδων τους λόγω των (υποχρεωτικών κοινωνικά) δώρων που θα αγοράσουν, και άλλα τέτοια «ευχάριστα»! Οι πιο ενθουσιώδεις με τις γιορτές, κυρίως τα μικρά παιδιά, θα μιλήσουν για την ομορφιά που φέρνει αυτή η διακόσμηση, για τη χαρά να παίρνουν και κυρίως να δίνουν δώρα, για την ευκαιρία να βρεθούν με αγαπημένα πρόσωπα, για την ξεκούραση που θα τους προσφέρει αυτή η αλλαγή του σκηνικού, και το μόνο τους παράπονο θα είναι ότι οι γιορτές κρατάνε λίγο!

Που βρίσκεται η αλήθεια όμως; Είναι οι γιορτές μια «εφεύρεση» κάποιων δαιμόνιων εμπόρων για να πλουτίσουν, πουλώντας την πραμάτεια τους, που δ ιαφ έρει α νάλογα με την περίσταση (χριστουγεννιάτικα στολίδια, αποκριάτικες στολές, πασχαλινά αυγά, πρωτομαγιάτικα στεφάνια, κλπ); Είναι απλά μια ευκαιρία για ξεφάντωμα, με φαγητό, ποτό, ξεκούραση και δώρα;

 

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας, θα δούμε (με έκπληξη μερικοί), ότι σε ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες κοινωνίες, από τις πιο πρωτόγονες ως τις πιο εξελιγμένες, από τις αρχαιότερες ως και τις σύγχρονες, δεν λείπουν ποτέ οι γιορτές.  Υπάρχουν παντού και πάντα και φαίνεται να ακολουθούν τον άνθρωπο από τότε που απόκτησε την ανθρώπινη του υπόσταση, σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής. Τις βρίσκουμε στις πιο πρωτόγονες κοινωνίες, με τη μορφή φυσικών τελετών, με το άναμμα μιας φωτιάς, χορούς, θυσίες ζώων, κλπ. Τις βρίσκουμε σε Ανατολή και σε Δύση, σε πολιτισμούς που έγραψαν ιστορία, με τη μια ή την άλλη μορφή, στην Αίγυπτο, στην Αρχαία Ελλάδα, στην Μεσοποταμία, στην Ινδία, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στους Αμερικάνικους πολιτισμούς, τις βρίσκουμε παντού. Τις βρίσκουμε να φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, άλλοτε ακολουθώντας τους παραδοσιακούς δρόμους, κι άλλοτε εκφυλισμένες και εκμεταλλευμένες από κερδοσκόπους. Τις βρίσκουμε να επαναλαμβάνονται κάποιες απ’ αυτές, στις ίδιες χρονικές στιγμές, ξανά και ξανά, χωρίς να χάνουν τη μαγεία τους για τα μάτια εκείνου που ξέρει να βλέπει. Είναι πολλοί οι ερευνητές που προβληματίστηκαν και έψαξαν τις ρίζες αυτής της τόσο ανθρώπινης ανάγκης. Φαίνεται να πηγάζει μέσα από τη σκοτεινή μήτρα του Χρόνου, του Αιώνιου Χρόνου, που με το Μυστηριακό αγκάλιασμα του με το Αιώνιο Χώρο, γεννά το εκδηλωμένο Σύμπαν. Στις αέναες σπείρες του χορού του Χρόνου, οι Γιορτές μοιάζουν με φωτεινά σημάδια, που ορίζουν την πορεία της σπείρας. Καταστρέφουν την γραμμικότητα, το άσκοπο ταξίδι στο πουθενά, γίνονται σκαλοπάτια για να πατήσει πάνω τους ο άνθρωπος, να καταφέρει να υψωθεί προς τα αστέρια.