Hans Zimmer: Ο σύγχρονος Θρύλος των Soundtracks

Στο αφιέρωμα αυτό θα ταξιδέψουμε με τη Μουσική.. τη Μουσική που δεν γράφτηκε μεν για να ακουστεί απλά ως μουσική αλλά για να συνοδέψει μια ταινία. Κι όμως, από ότι μπορεί να διαπιστώσει κανείς, τέτοιες μουσικές μπορούν να στέκονται μόνες, ικανές να σε κάνουν να ανατριχιάσεις και να ταξιδέψεις στα πέρατα της γης και του ουρανού με τα μάτια της ψυχής.

Όταν μιλάμε για τη μουσική που συνοδεύει μια ταινία, τα λεγόμενα scores ή soundtracks, ένας είναι ο ζωντανός θρύλος της εποχής μας και ακούει στο όνομα Hans Zimmer. Ο Γερμανός μουσικός, που ξεκίνησε την καριέρα του από την Αγγλία και το Λονδίνο, παίζοντας κυρίως ηλεκτρονική μουσική σε διάφορες μπάντες, έφτασε σήμερα να είναι το πρώτο όνομα στη σύνθεση μουσικής ειδικά για ταινίες επικού περιεχομένου και ο αγαπημένος του Hollywood.

Στην πορεία του έχει βραβευθεί με ένα Όσκαρ καλύτερης μουσικής, 2 χρυσές σφαίρες, βραβεία Grammy και πολλά άλλα βραβεία. Εμείς θα προσπαθήσουμε σε αυτό το μικρό αφιέρωμα να σας ταξιδέψουμε για λίγο από τις πρώτες του δουλειές έως και τις τελευταίες και να σας μεταφέρουμε σε διαφορετικές εποχές και εικόνες με τη βοήθεια της μουσικής μεγαλοφυίας του μεγάλου Hans Zimmer.

Ξεκινάμε το αφιέρωμά μας με την πρώτη μεγάλη δουλειά του Η. Zimmer, τη μουσική για την ταινία “Ο Βασιλιάς των Λιονταριών” (Lion King), η οποία και του απέφερε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής. Στο video που ακολουθεί λοιπόν, ταξιδεύουμε στην Αφρική και μπορούμε να καταλάβουμε εξ αρχής την ικανότητα του μουσικού να φτιάχνει αριστουργήματα προσαρμοσμένα κάθε φορά στο θέμα και στον τόπο της κινηματογραφικής ταινίας.

Συνεχίζουμε και τώρα ετοιμαζόμαστε για την Αρχαία Ρώμη και την επική μουσική για την ταινία “Ο Μονομάχος” (Gladiator). Όσοι έχουν δει την κινηματογραφική παραγωγή του Μονομάχου δεν έχουν παρά να μείνουν άναυδοι με το δέσιμο της μουσικής και της ιστορίας του Ρωμαίου Στρατηγού που έγινε μονομάχος και λυτρώθηκε στο τέλος με έναν καθαρά ηρωικό τρόπο. Είναι το πρώτο καθαρό επικό δείγμα γραφής του H. Zimmer.

Το επόμενο βίντεο μας φέρνει στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ταινία “Λεπτή Κόκκινη Γραμμή” (Thin Red Line), μια παραγωγή που θα δώσει μια άλλη όψη του πολέμου, πιο ανθρώπινη και συγκινητική. Ο μουσικός καταφέρνει να μας βάλει σε μια κατάσταση αγωνίας, μοναξιάς και απορίας για τα δεινά του πολέμου αλλά και ηρωισμού του στρατιώτη που αγωνίζεται μαζί με τους συντρόφους του.

Ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα και στην ταινία “Ο Τελευταίος Σαμουράι” (The Last Samurai). Για πολλούς είναι η κορυφαία στιγμή της καριέρας του Hans Zimmer. Είναι απίστευτο το πόσο βαθιά διείσδυσε στον κόσμο της Ιαπωνίας και στη μουσική πλευρά του Κώδικα Bushido που εξέφραζαν οι Πολεμιστές Σαμουράι. Ο ίδιος ο Hans Zimmer εκμυστηρεύθηκε πως όταν ξεκίνησε να γράψει τη μουσική για την ταινία, δεν ήξερε τίποτα για την ιαπωνική παράδοση και έτσι ξεκίνησε να μελετά. Σύντομα διαπίστωσε ότι όσο πιο πολύ μελετούσε, τόσο πιο πολύ χανόταν και αποφάσισε να σταματήσει και να γράψει τη μουσική, απογοητευμένος θεωρώντας ότι δεν κατάφερε να αφουγκραστεί το πνεύμα που ήθελε. Όταν πήγε στην Ιαπωνία μετά την ταινία, άκουσε έκπληκτος τους Ιάπωνες να απορούν το πόσο καλά είχε καταφέρει να διεισδύσει στη νοοτροπία και τη μουσική τους. Σας αφήνουμε να απολαύσετε ένα πολύ μικρό μέρος του έργου του, που έχει ιδιαίτερα ηρωικές και επικές διαστάσεις.

Το επόμενο βίντεο είναι ένα κομμάτι από τη μουσική που έγραψε ο H. Zimmer για την ταινία “Inception”, μια μουσική που απέσπασε πάρα πολλά βραβεία. Για άλλη μια φορά, το δέσιμο της μουσικής με την πλοκή του έργου είναι θαυμαστό. Ο Zimmer μας οδηγεί με την ορχήστρα του στους περίπλοκους διαδρόμους του ανθρώπινου νου και των ονείρων και μας αφήνει να απορούμε για το τι είναι πραγματικά ο Χρόνος.

Φτάνοντας σιγά-σιγά προς το τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη μουσική που έγραψε ο H. Zimmer για την τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη (Dark Knight). Επική μουσική, μουσική που εξυψώνει το ηθικό και τον ηρωισμό, μουσική που μπορεί αναμφισβήτητα να μας εμπνεύσει, όπως φυσικά και το σύμβολο του Ιππότη.

Η τελευταία δουλειά του H. Zimmer συνεχίζει στον υπερηρωικό ρυθμό και γράφτηκε για άλλη μια ταινία του Cristopher Nolan (όπως το Inception και η τριλογία του Dark Knight), το “Man of Steel”. Σας αφήνουμε με το κομμάτι “Η Πτήση” (Flight) και είμαστε σίγουροι ότι πετάξατε σε υψηλούς μουσικούς αέρηδες, σε επικούς ανέμους που μπορούν να μας δώσουν μια μεγάλη δύναμη στην καθημερινότητα. Ελπίζουμε μέσα από αυτό το αφιέρωμα Τέχνης να ομορφύναμε λίγο την ημέρα σας…