Η ξηρασία έφερε την καταστροφή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την κατάρρευση του μυκηναϊκού και άλλων σημαντικών πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου πριν από περίπου 3.200 χρόνια.

Διάφορες εξηγήσεις έχουν προταθεί γι’ αυτήν την εξαφάνιση, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο κλίμα και στο περιβάλλον.

Μια νέα επιστημονική γαλλο-βελγική έρευνα υποστηρίζει την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα μια παρατεταμένη ξηρασία διάρκειας περίπου 300 ετών ήταν κυρίως υπεύθυνη για την κατάρρευση των Μυκηναίων, των Χετταίων της Ανατολίας και άλλων λαών της Υστερης Εποχής του Χαλκού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ντέιβιντ Κανιέβσκι του Πανεπιστημίου Πολ Σαμπατιέ της Τουλούζης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», μελέτησαν υπολείμματα γύρης και πλαγκτού που βρέθηκαν σε διαδοχικά ιζήματα του βυθού μιας αρχαίας λίμνης στη Λάρνακα της Κύπρου. Η λίμνη κάποτε ήταν λιμάνι, αλλά μετά (γύρω στο 1350 π.Χ.) περικλείστηκε από την ξηρά.

Μέσω της ανάλυσης των στοιχείων, οι ερευνητές δημιούργησαν μια εικόνα για τις διαχρονικές μεταβολές του κλίματος που συνέβησαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

 

Το βασικό συμπέρασμά τους είναι ότι η κλιματική αλλαγή και κυρίως η χρόνια ξηρασία μετά τον 13ο αιώνα π.Χ. προκάλεσαν μια σειρά από πολέμους, λιμούς και εσωτερικές αναταραχές, που με τη σειρά τους επέφεραν την κατάρρευση κάποτε ισχυρών και ένδοξων πολιτισμών, μεταξύ των οποίων αυτού που ανθούσε στην προϊστορική Ελλάδα, του μυκηναϊκού.

Οι μεταβολές στα ισότοπα άνθρακα και στα είδη φυτών που βρέθηκαν στη λίμνη δείχνουν ότι βαθμιαία το κλίμα γινόταν ολοένα πιο ξηρό και άνυδρο λόγω της σημαντικής μείωσης των βροχών, με συνέπεια οι γεωργικές καλλιέργειες να καταστραφούν.

Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι οδήγησε τους πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής σε αδυναμία διατροφής, σε πολιτικοοικονομικές κρίσεις, μαζικές μεταναστεύσεις, πολέμους και επιδρομές (όπως των αινιγματικών «λαών της θάλασσας» κατά της Αιγύπτου περίπου το 1300 π.Χ.).

Η μελέτη της κυπριακής λίμνης δείχνει ότι η γεωργία στην περιοχή είχε εισέλθει σε περίοδο κρίσης έως το 1200 π.Χ. και δεν κατάφερε να ανακάμψει πριν από το 850 π.Χ.

Συνδυάζοντας στοιχεία από τη μελέτη των πινακίδων με σφηνοειδή γραφή καθώς και την αλληλογραφία μεταξύ βασιλιάδων της περιοχής, οι ερευνητές τεκμαίρουν ότι η κρίση της Υστερης Εποχής του Χαλκού (που ονομάστηκε και «σκοτεινή εποχή») ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία αρχικά «πυροδοτήθηκε» από την κλιματική αλλαγή και τελικά οδήγησε στο κάψιμο των μεγάλων πόλεων και στον αφανισμό ή στο ξερίζωμα πολλών πληθυσμών.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που ερευνάται επίσης. Ισως και να ήταν οι σεισμοί, λέει ένα κορυφαίος Γερμανός σεισμολόγος και μια δραστήρια Ελληνίδα αρχαιολόγος. Τουλάχιστον όσον αφορά στις Μυκήνες, στην Τίρυνθα και τη Μιδέα.

Ο σεισμολόγος Κλάους Χίνζεν από την Κολονία και η έφορος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Αργολίδας, Αλκηστις Παπαδημητρίου, μελετούν επισταμένως σεισμολογικά στοιχεία της Τίρυνθας. Εχουν, μάλιστα, εγκαταστήσει και σεισμογράφο στη μυκηναϊκή ακρόπολη. Πλήρη συμπεράσματα αναμένονται το φθινόπωρο.

Αφοσιωμένη μελετήτρια της Τίρυνθας, η Αλκηστις Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι ο κορυφαίος προϊστορικός αρχαιολόγος Κλάους Κίλιαν που ανέσκαπτε για λογαριασμό του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, είχε βρει στην κάτω ακρόπολη έναν τοίχο με οφιοειδές σχίσιμο, το οποίο αποδίδεται σε σεισμό.

Γενικά ήταν σημαντική «η συμβολή των ερευνών του στη διαπίστωση ότι η καταστροφή των ανακτόρων στα τέλη του 13ου αι. π.Χ. δεν προήλθε από ανθρώπινη επέμβαση, αλλά σχετιζόταν με τις καταστροφικές επιπτώσεις της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας τον 12ο αι. π.Χ.», καταλήγει η έφορος

Πηγή: Το Έθνος