Μεσογειακά δάση: νέα συνεργασία για την προστασία τους

Μια νέα συνεργασία εγκαινιάστηκε για την καταπολέμηση των απειλών που αντιμετωπίζουν τα δάση της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα η λειψυδρία και οι δασικές πυρκαγιές. Κάθε χρόνο οι μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή καταστρέφουν περίπου 1εκατ. εκτάρια δασικής έκτασης, με το οικονομικό κόστος να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η νέα συνεργασία εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο της 2ης  Εβδομάδας Μεσογειακών Δασών, στο Αβινιόν της Γαλλίας και θα φέρει κοντά επιστήμονες, πολιτικούς, αγρότες και γαιοκτήμονες.

«Τα δάση της Μεσογείου τον τελευταίο αιώνα αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις», δήλωσε ο Eduardo Rojas, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος δασοπονίας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Κορυφαία πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία θα επηρεάσει τη Μεσόγειο αυξάνοντας τη θερμοκρασία και μειώνοντας τις βροχοπτώσεις», προσέθεσε.
Εκτός από την κλιματική αλλαγή, στις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος είναι η ταχύτατη ανάπτυξη των αστικών περιοχών, η αύξηση της ζήτησης για αγροτική γη και ο τουρισμός.

Όπως εξήγησε ο κ. Rojas, η «Συνεργασία για τα Δάση της Μεσογείου», θα συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών για τον πλούτο και τις ζωτικές λειτουργίες των Μεσογειακών δασών, ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση.

«Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην προστασία των υδάτων, του εδάφους, της βιοποικιλότητας καθώς και του φυσικού τοπίου», επισήμανε ο κ. Rojas.

«Η συνέργεια οικοδομείται πάνω σε προηγούμενες συνεργασίες. Τώρα κατανοούμε ότι δεν αρκεί μόνο η διακυβερνητική συνεργασία για την προστασία της Μεσογείου αλλά απαιτείται συνεργασία σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε.

Πηγή: Econews

Δείτε επίσης: