Μικρόκοσμος και Μακρόκοσμος

Μικρόκοσμος-Μακρόκοσμος. Δύο κόσμοι άπειροι, ανεξερεύνητοι, μαγικοί……
Στη μέση στέκεται ο Άνθρωπος. Μεταξύ του άπειρα μικρού και του άπειρα μεγάλου..

Από τις καταβολές της ύπαρξης του  προσπάθησε να καταλάβει και να εξερευνήσει
αυτά τα δύο άκρα.

Προσπάθησε μέσω της Επιστήμης , να γεφυρώσει και να βρει τις σχέσεις που τους συνδέουν.

Προσπάθησε και έμαθε, πως υπάρχουν αναλογίες και νόμοι, κοινοί για τα αστέρια, για τα μόρια και άτομα, και για τον ίδιο.

Είναι εκπληκτικό και μαγικό το γεγονός το ότι οι πιο πολλές τεχνολογικές ανακαλύψεις στηρίχτηκαν σε αυτόν το νόμο που περιγράφεται στην αρχαία αιγυπτιακή σοφία και τους 7 Νόμους του Κυμβαλείου, ως ο Νόμος της Αναλογίας.” Όπως είναι πάνω , είναι και κάτω”. Όπως κινούνται οι άνθρωποι και τα αντικείμενα τους, έτσι, με τους ίδιους νόμους, πρέπει να κινούνται και τα αστέρια και οι πλανήτες, είπε ο Νεύτων και θεμελίωσε τους Νόμους της Μηχανικής, που αιώνες αργότερα , θα έστελναν τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Όπως κινείται η Λιβελούλα , έτσι και μεις μπορούμε να πετάξουμε, σκέφτηκε ο κατασκευαστής του ελικοπτέρου. Όπως πετούν τα πουλιά, έτσι και εμείς μπορούμε, σκέφτηκαν οι αδελφοί Ράιτ, και έφτιαξαν το πρώτο αεροπλάνο.

Στο παρακάτω αφιέρωμα δεν επιχειρούμε καμιά περαιτέρω εξήγηση, παρά μόνο να μείνουμε έκθαμβοι από το άπειρο.. Να αναρωτηθούμε: Ποιά η θέση μας σε αυτόν τον κόσμο; Ποιός είναι ο κόσμος;
Τι ξέρουμε για αυτόν τον κόσμο;
Μόνο και μόνο η απορία, μπορεί να μας αλλάξει την οπτική…

 

Στο πρώτο βίντεο, ξεκινάμε από τον μικρόκοσμο και μέσα από ένα εκπαιδευτικό υλικό με ελληνικούς υπότιτλους, μαθαίνουμε για ένα εκπληκτικό παράδοξο του μικρόκοσμου. Το λεγόμενο κβαντικό παράδοξο. Το φαινόμενο μας περιγράφει πως στον άπειρα μικρό κόσμο, μπορεί μια μονάδα ζωής, το φωτόνιο, να συμπεριφέρεται πότε σαν κύμα και πότε σα σωματίδιο. Έχουν και τα υποατομικά σωματίδια λοιπόν,μια διπλή υπόσταση. Άραγε και εμείς δεν συμπεριφερόμαστε πότε ώριμα και επιβεβαιωμένα και πότε επιπόλαια και λανθασμένα; Είμαστε πάντα οι ίδιοι; Ανάλογα με το σύστημα παρατήρησης. Να μια αναλογία!

 

Στο δεύτερο βίντεο ανεβαίνουμε λίγο στην κλίμακα του μεγέθους, συνεχίζουμε όμως σε μικρότερο από αυτού του ανθρώπου. Μπαίνουμε μέσα στο σώμα μας και βλέπουμε τι γίνεται μέσα στα κύτταρα μας. Ένας ολόκληρος κόσμος!  Για αυτά τα κύτταρα και τις πρωτείνες, εμείς είμαστε το σύμπαν.
Φανταστείτε και σκεφτείτε το καλά αυτό…

 

Στο τρίτο βίντεο ανεβάζουμε απότομα την κλίμακα και παίρνουμε μια ιδέα για το πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν. Τώρα τι λέτε; Είμαστε μεγάλοι ή μικροί;;;

 

Τέλος, αφού πήραμε μια ιδέα για τον κόσμο,ή για τους διάφορους κόσμους, ερχόμαστε στο δικό μας. Στα έργα των ανθρώπων, αυτών των μικροσκοπικών για τους γαλαξίες ,όντων, αυτών των γιγάντων για τα άτομα, θεών. Τι είμαστε; Ποιός ο ρόλος μας στο σύμπαν. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. Μπορούμε όμως να πάρουμε ένα μάθημα.

Δεν είμαστε το κέντρο του Κόσμου. Αλλά όλοι έχουμε το ρόλο μας. Από το μικρότερο φωτόνιο στον τελευταίο γαλαξία. Όλοι ζούμε και εξελισσόμαστε με κοινούς νόμους.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν σαν ένα. Και όπως λέει μια λαική σέρβικη παροιμία:

“Να είσαι ταπεινός , γιατί είσαι φτιαγμένος από το χώμα της Γης.

Να είσαι περήφανος, γιατί είσαι φτιαγμένος από την ύλη των άστρων”