Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου

Πώς χτίστηκαν; Για ποιό λόγο; Γιατί μας συναρπάζουν;

Είναι δύσκολο να απαντηθούν τέτοια ερωτήματα στα πλαίσια ενός μικρού αφιερώματος. Είναι ερωτήματα που βασανίζουν για αιώνες, ιστορικούς και ανθρωπολόγους και η απάντηση είναι σίγουρα κάπου καλά κρυμμένη για να τη βρεί μόνο ο ειλικρινής αναζητητής της αλήθειας. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε απλά να “τσιγκλίσουμε” την περιέργεια του ανθρώπου, την υγιή περιέργεια να μάθει τι συμβολισμούς φέρει αυτό το πανανθρώπινο σύμβολο είτε το αποκαλούμε πυραμίδα, πρίσμα ή κανονικό τετράεδρο.

Ξεκινάμε την περιήγηση μας με ένα ντοκυμανταίρ του BBC, σχετικά με τον τρόπο που κατασκευάστηκαν οι Πυραμίδες της Αιγύπτου. Μέσα από τα πρωταρχικά νερά γεννήθηκε το πρώτο κομμάτι γης της Αιγύπτου, μια Πυραμίδα, λέει ο Μύθος. Ένα σύμβολο της ζωής, της λειτουργίας, του ανθρώπου. Εκατομύρια χρόνια αργότερα από τη γέννηση της Αιγύπτου, ο Βασιλιάς Κούφου αποφασίζει να χτίσει μια Πυραμίδα στην άνυδρη γη της Βόρειας Αφρικής. Βρισκόμαστε στην αρχή, στην τοποθέτηση του πρώτου λίθου. Νύχτα. Γιατί Νύχτα; Δείτε το βίντεο…

Στο δεύτερο βίντεο επικεντρωνόμαστε στον τρόπο και την πορεία του χτισίματος. Δίδεται μια πολύ ωραία φωτρεαλιστική απεικόνιση μιας εκδοχής του τρόπου κατασκευής. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτός ο τρόπος δεν είναι ο αληθινός. Ίσως. Ίσως και ναι. Ας δούμε το βίντεο και με περαιτέρω έρευνα, ας τεκμηριώσει ο καθένας με τη λογική του, την αλήθεια.

Στο τρίτο βίντεο, μπαίνουμε πλέον στην καρδιά της Μεγάλης Πυραμίδας. Ακολουθούμε τους διαδρόμους και βλέπουμε σε 3D απεικόνιση λεπτομέρειες από το εσωτερικό της.

Στο τελευταίο βίντεο παρουσιάζεται μέσα από ένα ντοκυμανταίρ του History Channel, ο συσχετισμός των Πυραμίδων με τους αστερισμούς του Ουρανού και τον προσανατολισμό της κατασκευής. Οι Αιγύπτιοι ήταν ένας λαός που υπολόγιζε τα πάντα με βάση τα άστρα και την κίνηση τους. Από τις πλυμμήρες του Νείλου μέχρι τη χρονική στιγμή για να λάβει χώρα μια ιερή τελετή. “Όπως είναι πάνω, είναι και κάτω” έλεγε η μια από τις επτά αρχές των ερμητικών κειμένων και εδώ αποτυπώνεται όλη η πίστη τους πως ό,τι συμβαίνει στον πνευματικό και ουράνιο κόσμο, αναλογικά, εμφανίζεται και στις ζωές και τα έργα των ανθρώπων.

Εδώ τελειώνει το σύντομο αφιέρωμα μας, στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, οι οποίες δεν είναι οι μοναδικές στον κόσμο. Η Πυραμίδα είναι ένα παναθρώπινο σύμβολο και αν όχι όλοι, πολλοί πολιτισμοί έφτιαξαν μηνειώδη κτίσματα με το σχήμα της. Γιατί; Ελπίζουμε αυτό το αφιέρωμα να γοήτευσε τόσο τον επισκέπτη ώστε να ερευνήσει περαιτέρω ένα από τα μεγαλύτερα Μυστήρια του ανθρώπου.