Πληροφορική και Οικολογία

 

Ηλιακή ενέργεια για τα gadgets της Apple;

Μια πατέντα που κατέθεσε εδώ και αρκετό καιρό η Apple, µε την οποία η εταιρεία φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόµενο να δηµιουργήσει µια λύση φόρτισης που θα στηρίζεται στην ηλιακή ενέργεια και θα απευθύνεται στην ευρύτερη οικογένεια των προϊόντων της, αποκάλυψε σε σχετικό δηµοσίευµα το CNET. Συγκεκριµένα, η πατέντα περιγράφει µια ηλιακή λύση φόρτισης, η οποία θα συνεργάζεται µε notebook PC, media player, κινητό τηλέφωνο, Personal Digital Assistant [PDA], µια συσκευή επεξεργασίας εικόνων όπως λ.χ. ψηφιακή φωτογραφική µηχανή ή βιντεοκάµερα, καθώς επίσης και οποιαδήποτε υπολογιστική επιπαλάµια συσκευή.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΤ ΕΞΟΠΛΙΣMΟΥ

Για πέµπτη συνεχόµενη χρονιά, ο ΟΤΕ [www.ote.gr] πρόσφερε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλο τεχνολογικό εξοπλισµό σε φορείς µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σχολεία. Κατά τη διάρκεια της περασµένης χρονιάς, ο οργανισµός διέθεσε 55 υπολογιστές καθώς και εξοπλισµό σε διάφορους φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο, όπως λ.χ. το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας “Φιλική Φωλιά”, το Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριµνας Αρρένων Θεσσαλονίκης ,”Ο ΜΕΛΙΤΕΥΣ”, η Δ΄ Μονάδα Υποκατάστασης του Οργανισµού κατά των Ναρκωτικών [ΟΚΑΝΑ] κ.ο.κ. Συνολικά, από το 2006 που ξεκίνησε το πρόγραµµα αυτό µέχρι και σήµερα, ο ΟΤΕ έχει διαθέσει υπολογιστές και τεχνολογικό εξοπλισµό σε περισσότερους από 170 φορείς.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΣ DELL

Ακόµη 100 σηµεία δωρεάς Goodwill πρόσθεσε η Dell στο πρόγραµµα ανακύκλωσης Reconnect [www.dellreconnect.com], επιτρέποντας πλέον σε παραπάνω από 42 εκατοµµύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ να ανακυκλώσουν υπεύθυνα τους παλαιότερης τεχνολογίας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα επιµέρους αξεσουάρ εντελώς δωρεάν. Αυτή τη στιγµή, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η εταιρεία διαθέτει συνολικά περισσότερα από 2.200 σηµεία συγκέντρωσης Dell Reconnect. Σε αυτά εκτιµάται πως σε ετήσια βάση θα τοποθετηθούν περίπου 2,5 εκατοµµύρια τόνοι ηλεκτρονικά απορρίµµατα.

“ΈΞΥΠΝΟ” ΔΙΚΤΥΟ LTE

Ένα ασύρµατο δίκτυο πρόσβασης που θα επιτρέπει την αµφίδροµη επικοινωνία µεταξύ ηλεκτρικών συσκευών ελέγχου, συστηµάτων back-end και νοικοκυριών στην Αυστραλία, αναµένεται να σχεδιάσει και να εγκαταστήσει η Ericsson [www.ericsson.com].

Το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο θα µεταφέρει δεδοµένα µεταξύ 12.000 έξυπνων συσκευών παρακολούθησης, που θα είναι τοποθετηµένες στο δίκτυο διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας, 3.000 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και 200 υποσταθµών. Μάλιστα, το εν λόγω δίκτυο αναµένεται να αποτελέσει τµήµα του συνολικού “έξυπνου” δικτύου της µακρινής χώρας, µετατρέποντας το δίκτυο της EnergyAustralia σε πιο “έξυπνο”, “πράσινο” και αποτελεσµατικό.

 

ΤΟ FACEBOOK ΣΕ “ΠΡΑΣΙΝΗ” ΣΥMMΑΧΙΑ

Την Green on Facebook [www.facebook.com/green], µια εξειδικευµένη σελίδα που έχει αφιερωθεί στην ενδυνάµωση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των χρηστών, καθώς επίσης και στη δηµοσιοποίηση “πράσινων” ειδήσεων, δηµιούργησε το Facebook. Παράλληλα, εντάχθηκε στο Digital Energy Solutions Campaign [DESC], έναν µη κερδοσκοπικό οργανισµό, στον οποίο συµµετέχουν µεγάλοι “παίκτες” της ΙΤ βιοµηχανίας, που αποβλέπει στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβληµάτων και στην εν γένει κατανάλωση της ενέργειας.

 

ΕΞΕΛΙΓMΕΝΟ E-READER ΑΠΟ ΤΗΝ TOSHIBA

Ένα καινοτόµο, “πράσινο” τεχνολογικό e-book reader, το οποίο αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για τη φόρτισή του, δηµιούργησε η Toshiba σε συνεργασία µε τον ιαπωνικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο KDDI. Πρόκειται για το Biblio Leaf, που έχει τοποθετηµένο στο µπροστινό του µέρος ένα πάνελ συλλογής ηλιακής ενέργειας, ενώ διαθέτει δυνατότητα ασύρµατης σύνδεσης Wi-Fi και 3G, µια ασπρόµαυρη οθόνη e-ink έξι ιντσών και µνήµη 2 Gigabytes, που µπορεί να αποθηκεύσει µέχρι και 3.000 βιβλία.

 

Notebook µεθανίου;

Αναµφίβολα, ένα από τα ζητήµατα που προκύπτουν µε τα notebooks είναι η διάρκεια ζωής της µπαταρίας τους. Συχνά, οι κατασκευάστριες εταιρείες το αντιµετωπίζουν µε τη χρήση fuel cells. Μάλιστα, τα τελευταία είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς χρησιµοποιούν αέριο µεθανίου. Αυτό, οδήγησε µια ερευνητική οµάδα του Harvard School of Engineering and Applied Sciences να εξετάζει την πιθανότητα να αποτελέσει το µεθάνιο την πλέον κοινή µορφή ενέργειας για το σύνολο των φορητών συσκευών. Η οµάδα ανέπτυξε ένα λεπτό υλικό ανόδου κελιών καυσίµου στερεού ηλεκτρολύτη [SOFC], µε τη χρήση λευκόχρυσου, που κάνει τη διαδικασία πιο προσιτή οικονοµικά, ενώ είναι περισσότερο αξιόπιστη.

Πηγή: CapitalTech

Δείτε επίσης: