“Η φιλοσοφία δεν είναι ένα στόλισμα αλλά η ουσία του ανθρώπινου πνεύματος”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους 24 αιώνες από την ίδρυση της Ακαδημίας Πλάτωνος

«Η φιλοσοφία για εμάς στην «Νέα Ακρόπολη», δεν είναι μια ενασχόληση για τους λίγους, για τις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά είναι η ίδια η πράξη της ζωής. Η Φιλοσοφία δεν είναι ένα στόλισμα αλλά η ουσία του ανθρώπινου πνεύματος. Ο φιλόσοφος είναι ένας άνθρωπος πολύ πρακτικός που χαίρεται τη ζωή, που μπορεί να λύσει τα πρακτικά προβλήματα….έτσι για εμάς η φιλοσοφία είναι για τον καθένα και διαμορφώνει πάντα την ψυχή μας… η φιλοσοφία είναι αιώνια…. όσο υπάρχει ένας άνθρωπος που θέλει να αφήσει έναν κόσμο λίγο καλύτερο από αυτόν που βρήκε. Έτσι με αυτή την άχρονη φιλοσοφία θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη δραστηηριότητα».

Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φιλοσοφικού Οργανισμού «Νέα Ακρόπολη» στην Ελλάδα, Μαρία Χιμένεθ-Πλάνα, έθεσε την έναρξη της ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Πλάτωνας: η σκέψη, το έργο, η απήχηση» που πραγματοποιήθηκε στον ΙΑΝΟ, την Τετάρτη 20/11/2013, με μεγάλη συμμετοχή κοινού όλων των ηλικιών.

24 αιώνες από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα και σε συντονισμό με την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας της UNESCO, οι παρουσιάσεις των ομιλητών (καθηγητές πανεπιστημίου και συγγραφείς) εστιάστηκαν στην απήχηση του έργου του Πλάτωνα στη σύγχρονη παιδεία και την καλλιέργεια του ατόμου 24 αιώνες μετά.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν:

η Σωκρατική μέθοδος από τον Διάλογο στη Μαιευτική

η Επικαιρότητα της «7ης Επιστολής» του Πλάτωνα

ο Μύθος του σπηλαίου

η Μυστική Διδασκαλία του Πλάτωνα

Με το μήνυμα “24 ώρες η φιλοσοφία στη ζωή, 24 αιώνες η Ακαδημία ζωντανή» η ανοιχτή συζήτηση είχε ως στόχο την ανάδειξη της Πλατωνικής Φιλοσοφίας και της Φιλοσοφία εν γένει ως οδός τόσο ζωντανή και εφαρμόσιμη όσο ήταν 24 αιώνες πριν.

Επίσης, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με θέμα «η Σπηλιά του Πλάτωνα» και έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «το ταξίδι της Φιλοσοφίας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO – Hellas.

 

Παρουσίασαν οι: José Osuna, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, Fernand Schwarz, καθηγητής του Τμήματος Ανθρωπολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Παρισιού και πρόεδρος του Hermes International Institute, Πανίκος Παπαδόπουλος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Σάββας Παττακός, συγγραφέας του βιβλίου «η Μυστική Διδασκαλία του Πλάτωνα».

 

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το metrogreece.gr