Η Σφίγγα είχε “ασπίδα”

Η ανακάλυψη ενός νέου τείχους 3.400 ετών στην Γκίζα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, αποδεικνύει ότι ο Φαραώ Τούθμωσις ο Δ’ είχε κάνει σοβαρή προσπάθεια να προστατέψει τη Σφίγγα, αλλά και ότι το άγαλμα είχε ήδη πρόβλημα από την αρχαιότητα. Ο δρ Ζάχι Χαουάς και η ομάδα του ανακάλυψαν υπολείμματα τείχους δύο τμημάτων που περιστοίχιζε τη Σφίγγα, έτσι ώστε να προστατεύεται το γλυπτό από την άμμο, η οποία σηκωνόταν από τον αέρα.

 

Το πρώτο τμήμα του τείχους από τούβλα, μήκους 86 μέτρων και ύψους 75 εκατοστών, βρισκόταν ανατολικά της Σφίγγας. Το δεύτερο τμήμα, μήκους 46 μέτρων και ύψους 90 εκατοστών, βρισκόταν νοτιοδυτικά κατά μήκος της περιμέτρου της κοιλάδας του ναού του Χεφρήνος. Τα δύο τμήματα συγκλίνουν στα νοτιοανατολικά.

Οι αρχαιολόγοι ήδη γνώριζαν την ύπαρξη τείχους που διέτρεχε τη βόρεια πλευρά της Σφίγγας. Το νέο εύρημα, όμως, τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου περιβόλου. «Σύμφωνα με τα αρχαία αιγυπτιακά κείμενα, η κατασκευή του τείχους ήταν το αποτέλεσμα ενός ονείρου του Τούθμωσι έπειτα από ένα μακροχρόνιο ταξίδι για κυνήγι στη Γουαντί Ελ’ Γκεζλάν (Κοιλάδα των Ελαφιών), μια περιοχή δίπλα στη Σφίγγα. Στο όνειρο του Φαραώ, η Σφίγγα του ζήτησε να απομακρύνει την άμμο από το σώμα της γιατί την έπνιγε», γράφει σε ανακοίνωσή του το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Δεν αποκλείεται το όνειρο να ήταν μια επινόηση του Φαραώ προκειμένου να προστατευτεί το γλυπτό που ήδη κινδύνευε.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ακόμα ένα τμήμα τείχους στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας του Χεφρήνος, που τους οδηγεί στην πιθανότητα να είναι μέρος μεγαλύτερου -πιθανόν υπολείμματα πυραμίδας- οικισμού του Χεφρήνος, όπου διέμεναν ιερείς και αξιωματούχοι της λατρείας του.

Πηγή: Το Έθνος

Δείτε επίσης: