Στιγμές…

Όλοι μας τρέχουμε να προλάβουμε τις καθημερινές μας ανάγκες. Από το σπίτι στη δουλειά, απ’ τη δουλειά στο σπίτι και περνούν οι μέρες μας και ξεχνάμε τι κάναμε την προηγούμενη, γιατί δεν έχει πια τόση σημασία. Γιατί, μάλλον οι μέρες μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που δεν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε.

Στην πραγματικότητα είναι σαν να τρέχουμε για να προλάβουμε την ίδια μας τη Ζωή. Τρέχουμε, χωρίς να απολαμβάνουμε όμως. Δεν ζούμε πραγματικά, δεν συνειδητοποιούμε αυτά που ζούμε, δεν εξελισσόμαστε μέσα απ’ αυτά που ζούμε.

Μέσα σ’ αυτό το συνεχές τρέξιμο δεν προλαβαίνουμε να απολαύσουμε τη ζωή μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, να αναπτύξουμε σχέσεις βαθιές και ειλικρινείς. Έτσι παραμένουμε μ’ ένα αίσθημα ανικανοποίητου, μ’ ένα εσωτερικό κενό, που δεν ξέρουμε τον τρόπο για να το αποβάλουμε.

Κι’ αν την επόμενη ημέρα φύγουμε ξαφνικά από τη ζωή;

Τι θα θυμηθούμε τότε;

Τι είναι αυτό που πραγματικά άξιζε στη ζωή μας;

Τότε όπως λένε, έρχονται στη μνήμη όλες οι σημαντικές, οι άξιες στιγμές της ζωής μας, σαν να είναι αυτές, που θα πάρουμε μαζί μας στο τελευταίο ταξίδι.

Αναρωτιέμαι όμως, ποιες είναι αυτές οι σημαντικές στιγμές για τον κάθε άνθρωπο. Πόσες απ’ αυτές μπορούμε να αναζητήσουμε στην καθημερινότητά μας;

 

* Η στιγμή του γάμου

*     Η στιγμή της γέννησης ενός παιδιού

*      Η στιγμή της αποφοίτησης

*      Η στιγμή που χάνουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο

 

Αυτές ναι, μάλιστα! Είναι πολύ σημαντικές στιγμές.

Πόσο συχνά όμως συμβαίνουν στη ζωή μας; Μία φορά ή δύο;

Τι γίνεται με τις υπόλοιπες χιλιάδες στιγμές, που περνούν, που τις ζούμε καθημερινά;

Θα μπορούσε να καταλήξει κανείς στο λογικό συμπέρασμα ότι καθημερινά ζούμε μία ζωή «ασήμαντη» περιμένοντας πότε θα συμβεί κάτι άξιο, κάτι σημαντικό, κάτι που να αξίζει να εντυπωθεί βαθιά στη μνήμη μας.

Τι σημαίνει όμως αλήθεια «σημαντικό». Τι είναι αυτό που κάνει μία στιγμή σημαντική;

 

Μήπως οι σημαντικές στιγμές κρύβονται μέσα στην καθημερινότητά μας;

 

*      Κάθε φορά που αντικρίζουμε τα μάτια ενός φίλου

*      Κάθε φορά που υπερβαίνουμε τον εαυτό μας

*      Κάθε φορά που προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους άλλους

*      Κάθε φορά που ξυπνάμε και ευχαριστούμε τον ήλιο που ανέτειλε

*      Κάθε φορά που ζούμε μία κατάσταση σαν είναι η πρώτη φορά

*     Κάθε φορά που ανακαλύπτουμε ένα μέρος του εαυτού μας

*      Κάθε φορά που ανακαλύπτουμε τους άλλους

*      Κάθε φορά που δίνουμε το χέρι

*      Κάθε φορά που δίνουμε ένα δώρο

*      Κάθε φορά που απολαμβάνουμε το μεγαλείο της Φύσης.

 

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε χιλιάδες τέτοιες καθημερινές στιγμές. Τι είναι λοιπόν αυτό που διαχωρίζει τη στιγμή τη σημαντική από την ασήμαντη;

 

Θα έλεγα πως είναι η Συνείδηση. Κάθε φορά που η συνείδησή μας είναι παρούσα, ζούμε μία σημαντική στιγμή. Όσο περισσότερο είμαστε συνειδητοί σε ότι κάνουμε, τόσο θα δίνουμε αξία στις μικρές στιγμές της ζωής μας. Αυτό που χρειάζεται μία στιγμή για να γίνει σημαντική είναι η δική μας προσοχή, αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ σε κάθε μικρή στιγμή της ζωής μας.

Ας ζήσουμε κάθε στιγμή της ζωής μας σαν να είναι η τελευταία και ταυτόχρονα η πρώτη φορά που τη ζούμε. Με τέτοια διάθεση, με τέτοιο δυναμισμό, με τέτοια όρεξη για Ζωή.

 

Περσεφόνη