Τα βιβλία κάνουν κίνημα

Αν την ώρα που περιμένετε στην ουρά μιας τράπεζας ή στους διαδρόμους ενός νοσοκομείου, πάρει το μάτι σας μια ντάνα βιβλίων, μην απορήσετε. Δεν θα είναι τυχαίο, αλλά μία από τις δράσεις μιας μεγάλης και «επιθετικής» εκστρατείας φιλαναγνωσίας, που εγκαινιάζουν τα καταστήματα Public υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Με μότο το ερώτημα «Κάποιο βιβλίο μιλάει για σένα. Το έχεις διαβάσει;», εγκαινιάζουν μια εκτεταμένη στρατηγική προώθησης του βιβλίου. Αφορμές στάθηκαν δύο έρευνες. Η πρώτη είναι αυτή που διεξήγαγε πρόσφατα το ΕΚΕΒΙ, όπου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι το ποσοστό των ανθρώπων που δεν διαβάζει καθόλου είναι ιδιαίτερα υψηλό: 40%.

Η δεύτερη έγινε από τα έντεκα καταστήματα της ιδιωτικής αλυσίδας σε όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα ήταν μεν αποθαρρυντικά στο σύνολό τους, καθώς ο αριθμός των αναγνωστών ήταν μειωμένος, αλλά υπέρ των ίδιων των καταστημάτων, αφού η πώληση των βιβλίων στην αλυσίδα αυξήθηκε πέρυσι 10%.

Το πρόγραμμα, που θα λειτουργήσει αρχικά έως το τέλος του 2011, προβλέπει πολλές παράλληλες δράσεις: δωρεάν προσφορά 10.000 βιβλίων σε κοινωφελή ιδρύματα, ενδυνάμωση θεματικών εκδηλώσεων, πρωτότυπες εκδηλώσεις στο Διαδίκτυο (δημιουργία μιας συγγενικής ιστοσελίδας του facebook, με τίτλο public book face), σεμινάρια, δράσεις ανταλλαγής βιβλίων, βραδιές στα πρότυπα του «World Book Night», ενός θεσμού ήδη πετυχημένου στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει και πιο «χειροποίητες» ενέργειες, όπως το μοίρασμα φυλλαδίων από πόρτα σε πόρτα. Η «προπαγάνδα» φιλανάγνωσης θα είναι ορατή και στο μετρό, μέσα από αφίσες, και ενδεχομένως και σε άλλους δημοσίους χώρους.

Η εκστρατεία αγκαλιάστηκε εξαρχής από το ΕΚΕΒΙ. «Η πρόσφατη έρευνα είναι μια σπαζοκεφαλιά που μας απασχολεί πολύ», λέει η διευθύντριά του, Κατρίν Βελισσάρη. Και επικαλέστηκε μια φράση του Αγίου Αυγουστίνου για να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για το αναγνωστικό κοινό που χάνεται. «Ο κόσμος διαβάζει ένα βιβλίο. Οσοι δεν ταξιδεύουν διαβάζουν μόνο μία σελίδα του».

Πηγή: Ελευθεροτυπία