Τεστ για το νου

Δείτε σε αυτό το αφιέρωμα βιντεάκια που σχετίζονται με την αντίληψη του ανθρώπου. Πως εμφανίζεται στο οπτικό πεδίο μας αυτό στο οποίο «βάζουμε» την συνείδηση και πως εξαφανίζεται εκείνο το οποίο δεν προσέχουμε δηλαδή εκείνο στο οποίο δεν δίνουμε σημασία. Εξ’ άλλου είναι εύκολο να μην δεις κάτι το οποίο δεν ψάχνεις. Μήπως τελικά φτιάχνουμε μόνοι μας την πραγματικότητα; Μήπως δίνουμε σημασία σε αυτά που δεν έχουν σημασία και ξεχνάμε την ουσία; Ας ανακαλύψουμε λοιπόν πως λειτουργεί η αντίληψη μας. Στο πρώτο βίντεο θα δούμε δύο ομάδες, την μια ντυμένη στα λευκά και την άλλη ντυμένη στα μαύρα. Θα ανταλλάξουν πάσες μεταξύ τους με δύο μπάλες του μπάσκετ. Εσείς θα πρέπει να μετρήσετε προσεχτικά πόσες μπαλιές θα ανταλλάξουν μεταξύ τους οι παίκτες με τα άσπρα.

Ας περάσουμε στο δεύτερο βίντεο. Σε αυτό θα δείτε κάποιες χρωματιστές λέξεις να περνάνε στο μαύρο φόντο. Εσείς θα πρέπει να πείτε (ή να σκεφτείτε) το χρώμα της λέξης όταν αυτή θα είναι μπροστά σας. Ακούγεται απλό ε… σαν να κολλάς γραμματόσημα; Ας δούμε λοιπόν αν είναι έτσι.

Πιστεύω πως ο εγκέφαλος σας πάλευε με τον εαυτό του στο προηγούμενο βίντεο. Το δεξί ημισφαίριο ήθελε απεγνωσμένα να πει το χρώμα της λέξης ενώ το αριστερό ημισφαίριο επέμενε στο να διαβάσει την λέξη καθαυτή. Ποιο ημισφαίριο νίκησε; Στο τρίτο βίντεο θα δείτε πως αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας κάποια πράγματα σαν άσπρα ή μαύρα, αλλά είναι όντως έτσι;

Όπως παρατηρήσατε και εσείς, έχουμε πολλά να μάθουμε για τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας . Αυτά τα βίντεο ήταν ένα μικρό δείγμα από τα συναρπαστικά μυστήρια που κρύβει ο νους μας. Μακάρι η αναζήτηση σας να μην τελειώνει εδώ, αλλά να συνεχίζει να αναζητά μέσα στο άγνωστο τα κλειδιά του μυστηρίου και να ανακαλύψει αυτό που κάθε αναζητητής γυρεύει… την Αλήθεια.