Θεσσαλονίκη-Επταπύργιο: Εκθέσεις για να ξορκιστούν οι μνήμες

Το «πράσινο φως» για την παραχώρηση της χρήσης των κελιών και άλλων χώρων του Φρουρίου του Επταπυργίου, καθώς και του μνημείου «Λουτρά Παράδεισος» (Μπέη Χαμάμ) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκθέσεις στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Τα κελιά της απομόνωσης του Επταπυργίου παραχωρούνται για πρώτη φορά, και παρά τις αντιρρήσεις της αρμόδιας Εφορείας, που επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας και προστασίας, κυρίως λόγω χαμηλού φωτισμού και συνωστισμού. Το θέμα αυτό θα λυθεί με την ελεγχόμενη προσέλευση και με την παρουσία φυλάκων, ενώ τα μέλη του ΚΑΣ δε θεώρησαν ότι υπάρχουν λόγοι «προστασίας μνήμης». Αντίθετα, αναφέρθηκε ότι οι εικαστικές παρεμβάσεις είναι καλή ευκαιρία για να αμβλυνθεί η βεβαρημένη αρνητική ενέργεια των κελιών. Για τις εκθέσεις θα δοθούν, επίσης, κάποιοι αύλειοι χώροι και το κεντρικό φυλάκιο του Επταπυργίου.

Ως προς τη χρήση των «Λουτρών Παράδεισος», στο πλαίσιο της Μπιενάλε δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από τα μέλη του ΚΑΣ.

Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου, ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Με τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις – Make it new», η διοργάνωση εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Οι καινοτομίες δεν αφορούν μόνο το χρόνο διεξαγωγής (μέχρι τώρα η Μπιενάλε γινόταν καλοκαίρι), αλλά και τους φορείς που συμμετέχουν. Πρόκειται για τα μέλη της «Κίνησης 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (5Μ), δηλαδή το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Τελλόγλειο, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που ηγείται της ομάδας.

Το πρόγραμμα αποτελείται από κεντρικές και παράλληλες δράσεις, εκθέσεις από τα «5Μ», το Διεθνές Εργαστήρι Νέων Καλλιτεχνών «Domino», Φεστιβάλ Performance και Συμπόσιο. Με τίτλο «Ο γκρεμός και το ρέμα», στο κεντρικό πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες.

Παράλληλα με την 3η Μπιενάλε και στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χρόνο», που θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Η έκθεση σκοπεύει να αναδείξει πτυχές της μεγαλύτερης Εβραϊκής Κοινότητας στην Ελλάδα από την αρχαιότητα έως σήμερα, με οδηγούς τα άλλοτε απτά και άλλοτε λανθάνοντα «ανεξίτηλα σημάδια» της πολύχρονης εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.

Το ΚΑΣ, εξάλλου, γνωμοδότησε υπέρ του προσωρινού δανεισμού 27 αντικειμένων, αρμοδιότητας 9ης ΕΒΑ και Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, καθώς και τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας τους.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δείτε επίσης